Министър Йорданова подписа Допълнителния протокол към  Конвенцията за престъпления в

...
Министър Йорданова подписа Допълнителния протокол към  Конвенцията за престъпления в
Коментари Харесай

Министърът Йорданова подписа стратегически документ за борба с киберпрестъпността

Министър Йорданова подписа Допълнителния протокол към  Конвенцията за закононарушения в кибернетичното пространство на Съвета на Европа по време на Международна конференция в Страсбург през днешния ден.

„ Подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства е въпрос от огромно значение за наказателното произвеждане. Повече от 80% от всички наказателни производства изискват събиране на електронни доказателства. В забележителен брой случаи такива данни са нужни, с цел да оказват помощ правоприлагащите и правосъдните органи да доведат напъните си до сполучлив резултат “, съобщи министър Йорданова пред интернационалния конгрес през днешния ден. Тя добави, че статистическите данни демонстрират, че повече от половината от всички следствия се нуждаят от трансграничен достъп до електронни доказателства. „ Интернет сътвори условия за отбягване от правораздаването. Консолидиран отговор се чака дълго от нашите правосъдни и правоприлагащи сътрудници за директно и експедитивно съдействие сред тях и доставчиците на услуги “, сподели Йорданова. В словото си тя акцентира, че една трета от страните, утвърдили Конвенцията, са от всички континенти, освен от Европа.

Протоколът цели възстановяване на съдействието сред правосъдните органи във връзка със събирането и достъпа до електронни доказателства за задачите на наказателния развой и основава по-голяма правна сигурност във връзка с изискванията, при които доставчиците на услуги могат да дават отговор на непосредствени претенции за даване на данни.

Прякото съдействие с доставчиците на услуги се показва в два вида ограничения: даване на информация за регистрация на име на домейн и на данни за клиенти на услуги. Същевременно, Протоколът включва и разпореждания от обичаен вид за оказване на съдействие сред способените органи на договарящите страни. По този ред ще се ползват две процедури – за осъществяване на заповед за бързо даване на данни за клиента и на трафични данни, както и специфична процедура за бързо откриване на съхранени компютърни данни в незабавни случаи.

Обръщения направиха и доста от високопоставените посетители на Конференцията. Италианският министър на правораздаването, Марта Карабия акцентира, че ефикасните процедури на Втория спомагателен протокол ще разрешат сполучливо следствие на тежки закононарушения, реализирани онлайн- трафик на хора, детска порнография, тероризъм. Правителствата би трябвало да отговорят на посочените провокации в сходство със средствата на софтуерната гражданска война. Престъпниците оставят следи в електронната среда и тяхното навреме опазване и предаване на проверяващите органи, ще оказват помощ да бъдат изправени пред правораздаването. Генералният секретар на Съвета на Европа, Мария Бурич също посочи ролята на Втория спомагателен протокол за ефикасното противопоставяне на кибернетичните закононарушения и проведената престъпност, позволявайки на способените органи в страните, подписали Протокола, да събират доказателства в задгранични юрисдикции.
 изображение
По рано през днешния ден министър Йорданова подписа и Протокол за възнаграждение на доброволни вноски от страна на България в интерес на Венецианската комисия и Европейския съд по правата на индивида.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР